A hőmérséklet-érzékeny gyógyászati anyagok szállítása és tárolása.

A hőmérséklet-érzékeny gyógyászati anyagok szállítása és tárolása Gyógyászati anyagok és gyógyáruk szállítása során be kell tartani a gyógyszerek, oltóanyagok és egyéb anyagok tárolására vonatkozó követelményeket, hogy ne következzen be a termék elértéktelenedése a csomagolásban végbemenő hőmérséklet-ingadozás vagy a csomagolás sérülése, ezáltal a védelmet biztosító hőfeltételek megzavarása miatt.

A Pfizer Covid 19 vakcináját például -80 és -60 °C közötti hőmérsékleten kell tárolni és szállítani, ezt követően 31 nap áll rendelkezésre a felhasználásra. 2021 februárjában a cég bejelentette, hogy az oltóanyag korlátozott ideig magasabb hőmérsékleten (-15°C) is tárolható.

Honnan tudhatjuk azonban utólag, hogy ezek a feltételek teljesültek-e, és hogy a szállítás során nem történt-e változás?

Ha pedig a szállító dobozok véletlenül megsérültek, és ezáltal a hőmérséklet változott, a szállítás melyik szakaszában és melyik fuvarozónál következett ez be?

Nehéz ránézésre ill. szag alapján megállapítani egy nem az előírt hőmérsékletnek kitett oltóanyag vagy gyógyszer esetében, hogy megromlott. Így fennáll a veszélye annak, hogy az forgalmazásra kerül, és betegek kezelésére fogják használni. Ez pedig károsíthatja az egészséget, és a beteg számára kellemetlen szövődményekkel és következményekkel járhat.

Tehát fontos, hogy a gyógyáru raktárba érkezésekor információ álljon rendelkezésünkre a szállítás során bekövetkezett hőmérséklet ingadozásokról.

A megoldás az Antra ID RFID technológián alapuló Oltóanyag minőségirányító rendszerének implementálása.

Ez a rendszer lehetővé teszi a szállítás és tárolás során a hőmérséklet érzékeny termékek végponttól végpontig tartó nyomkövetését. A rendszer -80 fokig használható. Ez korrekt és ellenőrizhető együttműködést eredményez az ellátási láncban résztvevő partner cégek között.

  • A gyógyszeripari cég szemi-passzív RFID UHF loggereket helyez el a vakcinákat tartalmazó csomagok tetején.
  • A logger hőmérsékletérzékelő szenzorát egy hőszigetelt nyíláson keresztül be kell csúsztatni a csomagba.
  • A logger a szállítás és tárolás során rendszeres időközönként környezeti adatokat gyűjt (pl. hőmérséklet, páratartalom...).
  • Ezek az adatok az átvételi pontokon RFID antennák valamint RFID kézi terminálok segítségével könnyen leolvashatók és kiértékelhetők.
  • A rendszer többszintű riasztással jelez, ha a raktárba bevételezés, ill. a teljes kiszállítási folyamat során olyan terméket észlel, ami az előre meghatározott kritikus hőmérsékleti értékeket bármikor megközelítette vagy túllépte.
  • Az RFID rendszer sajátosságainak köszönhetően, az erre kialakított raktárakban, a csomagokra vonatkozó tömeges, folyamatos leltár is elvégezhető.

Így pontosan tudni fogja, hogy milyen feltételek között utazott a szállítmány, és hogy gond nélkül kiadható-e használatra.

MEGOSZTÁS