Elege van abból, hogy a könyvtárában elkallódott könyveket keresi? Növelje könyvtárának hatékonyságát, javítsa a látogatói élményt, és vigye könyvtárát a siker új magasságaiba.

Megoldás leírása:

A közkönyvtárak segítik az írástudás, az oktatás és az egész életen át tartó tanulás népszerűsítését a közösségekben. Források széles skáláját: könyveket, folyóiratokat, audiovizuális anyagokat kínálnak, valamint számítógépes hozzáférést biztosítanak, kielégítve ezáltal a látogatók sokrétű igényét.

Magyarországon 2021-ben országszerte 3300 nyilvános könyvtár működött. Azok a helyek, ahol több millió nyilvántartásba vett és könyvtári helyet igénylő könyvet tárolnak, mind ugyanazzal a problémával küzdenek. A könyvtári alkalmazottak ill. a látogatók néha nem a kijelölt helyre teszik vissza a könyveket. Az ilyetén kavarodás nehézségeket okozhat az egyes példányok felkutatásában és helyük beazonosításában. Mindez persze befolyásolhatja a könyvtár működésének általános hatékonyságát, és kényelmetlenséget okozhat a keresés során.

Előfordulhat, hogy a könyvtárosok nehezen találnak meg bizonyos példányokat, ami eltéréseket eredményezhet a katalógus és a fizikai gyűjtemény között. Az alkalmazottak jelentős időt tölthetnek az elkallódott könyvek keresésével, ami eltereli figyelmüket egyéb fontos feladatról, és mindehhez nő a munkaterhelésük az elveszett könyvek rendszeres átszervezése miatt. Ha a könyvek visszakerülnek a helyükre, a könyvtári személyzet számára könnyebbé válik a keresett példányok gyors felkutatása.

A látogatók a nem megfelelő elhelyezés miatt nehezen találhatják meg az őket érdeklő könyveket. Ez a frusztráció elriaszthatja őket attól, hogy visszatérjenek a könyvtárba, ill. negatív visszajelzést vonhat maga után.

A rossz helyre visszapakolt könyvek okozta nem hatékony elrendezés a kölcsönzés visszaeséséhez vezethet. Ha az olvasók nem találják meg könnyen a keresett példányt, kevesebbet fognak kölcsönözni. Az elveszett könyvek költségvetési nehézségekhez is vezethetnek. Ha a könyveket nem viszik vissza időben, ill. azt be kell szerezni, a könyvtárnak esetleg forrásokat kell elkülöníteni az eltűnt tételek pótlására, ez pedig kihat a teljes költségvetésre.

 

Az Antra ID innovatív technológiája forradalmasítja a könyvtárak működését, gondoskodva arról, hogy a könyvek mindig a megfelelő helyen legyenek, így kellemesebbé varázsolja a könyvtárban eltöltött időt.

Az Antra ID Smart Library Solution megoldása korszerű RFID technológiát (rádiófrekvenciás azonosítás) és valós idejű nyomkövetést használ a könyvek hatékony kezelésére és annak biztosítására, hogy a könyvek a könyvtárban visszakerüljenek megfelelő helyükre.

  • RFID címkés könyvek: A könyvtárban minden könyv egy kis, az egyedi azonosító adatokat tartalmazó RFID címkével van ellátva. Ezek a címkék nem egyszerűen kerülnek rögzítésre a könyvekhez, lehetővé téve az okos könyvtári rendszerrel való zökkenőmentes integrációt.

 

  • Antennák és RFID leolvasók: A könyvtárban antennák és RFID leolvasók kerülnek elhelyezésre a helyiségek stratégiai pontjain. Ezek az eszközök egy hálózatot hoznak létre, mely folyamatosan szkenneli és érzékeli a hatótávolságon belüli RFID címkés könyvek jelenlétét.

 

  • Könyvek kikölcsönzése és visszavétele: Amikor az olvasó kikölcsönöz egy könyvet, az RFID címkét RFID leolvasó segítségével beolvassák a kölcsönző pultnál. Ez frissíti a rendszert, a könyvet kikölcsönzöttként jelöli meg, és hozzárendeli a látogató fiókjához.

 

  • Valós idejű nyomkövetés: Az RFID leolvasók folyamatosan érzékelik a könyvek jelenlétét, miközben a látogatók a könyvtárban mozognak. A rendszer automatikusan, valós időben frissíti a könyvek helyét, és nyomon követve, hogy mely példányok vannak a polcokon, melyek vannak forgalomban, és mik kerültek rossz helyre.

 

 

  • Automatikus figyelmeztetések: A rendszer automatikus riaszt, ha egy könyv nem kerül vissza a kijelölt polcra egy meghatározott időn belül. A könyvtári személyzet értesítést kap, így proaktívan meg tudják keresni az elkallódott példányokat, hogy visszarakják azokat a megfelelő helyükre.

 

Az Antra ID Smart Library Solution zökkenőmentesen integrálható a könyvtárak meglévő irányítási rendszerébe. Ezáltal az összes adat, így a könyvállomány, az olvasói nyilvántartás és a kölcsönzési előzmények is naprakész és könnyen hozzáférhető lesz. A valós idejű nyomkövetés és az automatikus figyelmeztetések segítségével a könyvtári személyzet hatékonyan tudja kezelni a könyvállományt, csökken az elkallódott könyvek keresésére fordított idő, a könyvtári környezet pedig jól szervezetté és felhasználóbaráttá válik.

Az Antra ID Smart Library Solution megoldása leegyszerűsíti a könyvkezelést, és növeli a könyvtári műveletek hatékonyságát és eredményességét. Az RFID technológia és a valós idejű nyomkövetés kiaknázásával a könyvtárak jelentősen csökkenthetik a rossz helyre visszakerült könyvek számát, javítva ezáltal az olvasói élményt, és optimalizálva az erőforrásokat a zökkenőmentes és sikeres könyvtárhasználat érdekében.

 

MEGOSZTÁS