automotive-robot
Az elmúlt években az autóipar drámai átalakuláson ment keresztül. A fenntarthatósági kérdések, a termékbiztonság, az elektromobilitásra való áttérés, a chiphiány és az ellátási lánc megszakadásai minden eddiginél jobban érintették az iparágat. Ez a vállalatokat az automatizálás felé tereli.

Cikk megosztása

Az autóipar a leginkább robotizált, régóta vezető szerepet tölt be az installált robotok számát tekintve. 2020 volt az első év, amikor az elektronikai ipar megelőzte az autóipart a robottelepítések számát illetően, ám még így is 80 000 robot került 2020-ban installálásra csak az autóiparban.

Mobil robotok a logisztikában

A vállalatok egyre szélesebb körben alkalmaznak cobotokat és mobil robotokat munkafolyamatok helyettesítésére. Az OEM-ek és a Tier 1, 2 és 3 beszállítók körében az autonóm mobil robotok (AMR-ek) remek lehetőséget jelentenek a belső logisztika és az anyagmozgatás automatizálására. Az ellátási láncban bekövetkező zavarok miatt elkerülhetetlen a belső szállítás fejlesztése, és az automatizálás jó válasz a munkaerő-problémák kezelésére is. Az AMR-ek mindezt biztonságosan és intuitív módon, üzemi balesetek nélkül, a rugalmasság fenntartása mellett képesek biztosítani.

Az automatizálás egyre szélesebb körű elterjedésével az egy robotra jutó költségek tovább csökkennek. Egy ipari robot ára 2021-ben az 1996-os árnak mindössze 16%-a (deflációs ár) volt. Az árcsökkenés következtében a robotok megfizethetősége jelentősen nőtt, így kisvállalkozások is könnyebben adoptálhatják azokat.

Nem számít, hogy kicsi vagy nagy

Napjainkban a vállalat mérete már nem akadály a munkafolyamatok robotizálásában. Az Antra ID Kft. testvérvállalataival, a magyar Auware Engineering Kft.-vel és a cseh Automa CZ s.r.o.-val - a tervezéstől a telepítésen és programozáson át a karbantartásig - a teljes automatizálási folyamatot felügyeli és biztosítja.

Ez is érdekelheti…

Segítségre van szüksége az intralogisztika terén?

Itt vagyunk, hogy segítsünk!