Robert Bosch Elektronika Kft: A leltározás hatékonyságának forradalmasítása

Antra ID, a siker kulcsa: A leltároptimalizálás figyelemreméltó hatása

A Bosch Group az okos otthonok, az Ipar 4.0 és az összekapcsolt mobilitás terén innovatív megoldásokat kínáló vezető nemzetközi beszállító. A csoport négy üzletágban tevékenykedik: mobilitási megoldások, ipari technológia, fogyasztási cikkek, energetika és épülettechnológia.

Az 1998-ban Hatvanban alapított Robert Bosch Elektronika Kft. a cégcsoport gépjármű-elektronikai részlegének legnagyobb gyártóüzeme, ahol (2022. december 31-ig bezárólag) közel 5000 munkavállaló dolgozik a jövő mobilitásának alakításán.

A gyártócsarnokok mellett a telephelyen 2018 óta egy közel 100 000 m² alapterületű logisztikai központ is rendelkezésre áll, mely a Bosch logisztikájának kulcsfontosságú elosztóközpontja a közép-kelet-európai régióban. A széles körben implementált Ipar 4.0 megoldásoknak köszönhetően a létesítmény hatékonyan kezeli a nagy mennyiségben érkező nyersanyagokat és a kiszállítandó kész termékeket.

A Robert Bosch Elektronika Kft. hatalmas leltárkezelési kihívással találta szembe magát. A több mint 200 000 raktári egység (SKU) és több mint 20 raktári felvonó mellett a készlet rendszeres és alapos leltározása munka- és időigényessé valamint költségessé vált. A leltározási folyamat során például minden egyes tálcát egyenként le kellett hívni, a kis alkatrészeket be kellett azonosítani, meg kellett számolni, ez pedig a hatékonyság rovására ment, és potenciális hibákhoz vezetett.

Ez a manuális folyamat számos kihívással járt:

 • Emberi hibatényező: Ilyen hatalmas mennyiségű SKU és tárolóhely mellett az adatbevitel, a számlálás és a rögzítés során nagyobb a valószínűsége az emberi hibáknak.
 • Időigényesség: A készlet megszámlálása és nyomkövetése nagyszámú raktári felvonó és SKU esetében időigényes lehet. Emiatt késhet a leltári jegyzékek frissítése, ami megnehezíti a készletszintek valós idejű áttekinthetőségét.
 • Csökkent hatékonyság: A kézi leltározási folyamatok nem túl hatékonyak, főleg az automatizált rendszerekhez képest. A manuális számlálással és adatbevitellel töltött időt jobban fel lehetne használni stratégiailag sokkal fontosabb feladatokra, például a készlettrendek elemzésére ill. az ellátási lánc működésének optimalizálására.
 • Korlátozott skálázhatóság: Az üzlet fellendülésével és az SKU-k számának növekedésével a kézi leltár egyre nehézkesebbé válik. Nem könnyű a folyamatot felskálázni úgy, hogy az ne menjen a pontosság és a hatékonyság rovására.
 • Megnövekedett munkaerőköltségek: A kézi leltárkezelés sok munkát igényel: az adatbevitelhez, a számláláshoz és a nyilvántartás vezetéséhez is szükséges van valakire. Ez magasabb munkaerőköltségekhez vezet, ami csökkenti az összjövedelmezőséget.
 • Magasabb lopási kockázat: A kézi leltár esetében nagyobb a lopási kockázat, hiszen minden egyes tétel esetében szükség van megfelelő nyomkövetésre és elszámoltatásra.
 • Audit kihívások: A kézi leltárrendszerek auditálása nagyobb kihívással jár, mint az automatizált rendszereké, megnehezítve ezáltal a számviteli és beszámolási standardoknak való megfelelést.

E kihívások megoldására a Robert Bosch Elektronika Kft. egy automatizált, költséghatékony és megbízható megoldást keresett, ami leegyszerűsíti a készletkezelést, gondoskodik a pontos számokról, miközben az alkatrészek folyamatosan rendelkezésre állnak.

Tekintettel a több mint 200 000 SKU-t és 20 raktári liftet tartalmazó készlet összetettségére, az Antra ID egy korszerű megoldást tervezett és implementált: Automatizált állandó leltározási megoldások LEAN Lift-ben.

 • A megoldás egy egyedi azonosító információkat tartalmazó RFID címkével ellátott emelésoptimalizáló programkomponens RFID tag-gel való megjelölését jelentette. Ezenkívül RFID leolvasók kerültek telepítésre az emelők adagolóinál. Ez a rendszer támogatja a tételek automatikus azonosítását és nyomkövetését lehetővé tevő ún. emelésoptimalizáló program használatát.

 

 • A leltározási folyamat kezdetén az emelésoptimalizáló program visszahívja a felvonókban tárolt összes tálcát, gondoskodva arról, hogy minden tálca áthaladjon az RFID leolvasók alatt. Ahogy a tálcák áthaladnak az leolvasókon, az RFID-technológia rögzíti a komponenseken lévő RFID címkék adatait. Ez az automatizált adatgyűjtés az átfogó és pontos leltározást tesz lehetővé emberi közreműködés nélkül.

 

 • A folyamat a tükörleltár elveit követi, melynek során a leltározott készlet összehasonlításra kerül a rendszerben tárolt készlettel. A tényleges és a nyilvántartott készletek közötti esetleges eltérések az összegyűjtött RFID adatok és a rendszeradatbázis kereszthivatkozásaival beazonosíthatók. Kigenerálódik a hibalisták első köre, kiemelve a nem talált ill. nem egyező elemeket.

 

 • Az eltérések tisztázására kézi RFID leolvasó kerül használtra. A hibalistában szereplő tételeket a kézi leolvasó segítségével a pontos számlálás érdekében újra leltározzák. Ez a plusz lépés tovább javítja a nyilvántartás pontosságát, és minimálisra csökkenti a hibákat.

 

Az Antra ID RFID alapú megoldásának implementálása jelentősen javítja a hatékonyságot és az erőforrás-kihasználást.

 • A leltár 22-szer gyorsabban készül el, mint a teljesen manuális leltározási módszerrel, ez pedig rávilágít az automatizált rendszer legfőbb előnyére: az időmegtakarításra.
 • A megoldás önállóan funkcionális és zökkenőmentesen integrálható bármely ERP-rendszerbe, például SAP-ba is, így sokoldalú választási lehetőséget kínál a vállalkozások számára.
 • Az Antra ID megoldása 100%-os pontosságot mutat az állományadatok terén. Ennek eredményeként nincs gyártási állásidő, és a projekt implementálása óta az alkatrészek 100%-a időben kerül leszállításra.
 • Ez elképesztő mértékben, 30%-kal csökkentette a termékek leszállítási idejét, hatékonyabb és eredményesebb munkavégzést téve lehetővé a karbantartó csapat számára.
 • Az ügyfél éves leltárköltségei 75%-kal csökkentek, és megszűntek az éves pótalkatrész-kiadások.
 • A befektetés nem egész egy év leforgása alatt megtérült (ROI), ez pedig a megoldás költséghatékonyságát valamint a vállalkozás pénzügyi teljesítményére gyakorolt pozitív hatását bizonyítja.

 

Összességében elmondható, hogy az Antra ID által implementált RFID alapú megoldás a kézi leltárkezelés megbízható, időtakarékos és költséghatékony alternatívájának bizonyult a LEAN-liftek valamint az értékes komponensek tárolásának vonatkozásában.

Az Antra ID és a Robert Bosch Elektronika Kft. közötti szoros együttműködés rávilágít az innovatív készletgazdálkodási megoldások átalakító erejére. 100% pontos készletadatokkal, a szállítási idők redukálásával és a jelentős költségcsökkentések segítségével a vállalkozások korszerűsíthetik működésüket, hogy még hatékonyabbak és nyereségesebbek legyenek.

A folyamatosan fejlődő autóipari ágazatban a modern leltározási gyakorlatok alkalmazása elengedhetetlen a versenyképesség megtartásához.

 

MEGOSZTÁS