f2045197-dec1-4c68-8223-318855790ddf

Cikk megosztása

A közkönyvtárak segítik az írástudás, az oktatás és az egész életen át tartó tanulás népszerűsítését a közösségekben. Források széles skáláját: könyveket, folyóiratokat, audiovizuális anyagokat kínálnak, valamint számítógépes hozzáférést biztosítanak, kielégítve ezáltal a látogatók sokrétű igényét.

Magyarországon 2021-ben országszerte 3300 nyilvános könyvtár működött. Azok a helyek, ahol több millió nyilvántartásba vett és könyvtári helyet igénylő könyvet tárolnak, mind ugyanazzal a problémával küzdenek. A könyvtári alkalmazottak ill. a látogatók néha nem a kijelölt helyre teszik vissza a könyveket. Az ilyetén kavarodás nehézségeket okozhat az egyes példányok felkutatásában és helyük beazonosításában. Mindez persze befolyásolhatja a könyvtár működésének általános hatékonyságát, és kényelmetlenséget okozhat a keresés során.

Előfordulhat, hogy a könyvtárosok nehezen találnak meg bizonyos példányokat, ami eltéréseket eredményezhet a katalógus és a fizikai gyűjtemény között. Az alkalmazottak jelentős időt tölthetnek az elkallódott könyvek keresésével, ami eltereli figyelmüket egyéb fontos feladatról, és mindehhez nő a munkaterhelésük az elveszett könyvek rendszeres átszervezése miatt. Ha a könyvek visszakerülnek a helyükre, a könyvtári személyzet számára könnyebbé válik a keresett példányok gyors felkutatása.

A látogatók a nem megfelelő elhelyezés miatt nehezen találhatják meg az őket érdeklő könyveket. Ez a frusztráció elriaszthatja őket attól, hogy visszatérjenek a könyvtárba, ill. negatív visszajelzést vonhat maga után.

A rossz helyre visszapakolt könyvek okozta nem hatékony elrendezés a kölcsönzés visszaeséséhez vezethet. Ha az olvasók nem találják meg könnyen a keresett példányt, kevesebbet fognak kölcsönözni. Az elveszett könyvek költségvetési nehézségekhez is vezethetnek. Ha a könyveket nem viszik vissza időben, ill. azt be kell szerezni, a könyvtárnak esetleg forrásokat kell elkülöníteni az eltűnt tételek pótlására, ez pedig kihat a teljes költségvetésre.

Az Antra ID által fejlesztett Smart Library Solutions korszerű technológiát használ a könyvtári könyvek hatékony kezelésére. Minden könyv egy egyedi kóddal ellátott, könnyen rögzíthető kis címkét kap. A könyvtárban elhelyezett speciális eszközök érzékelik ezeket a címkéket, és nyomon követik, hogy hol tartózkodnak az olvasók. Mikor valaki kikölcsönöz egy könyvet, a címkét a pénztárnál beolvassák, a rendszer frissül, és jelzi, hogy a példány ki van kölcsönözve. A rendszer valós időben követi a könyvek helyét, követve az olvasók mozgását a könyvtárban. Ha egy könyv nem kerül vissza a helyére, a rendszer riasztja a könyvtári személyzetet, hogy keresse meg az adott példányt.

Az Antra ID Smart Library Solution zökkenőmentesen integrálható a könyvtár irányítási rendszerébe. Ezáltal minden adat, így a könyvállomány, az olvasói nyilvántartás és a kölcsönzési előzmények is naprakész és könnyen hozzáférhető. A valós idejű nyomkövetés és az automatikus figyelmeztetések segítségével a könyvtári személyzet hatékonyan tudja kezelni a könyvállományt, csökken az elkallódott könyvek keresésére fordított idő, a könyvtári környezet pedig jól szervezett és felhasználóbarát.

 

 

Ez is érdekelheti…

Segítségre van szüksége az intralogisztika terén?

Itt vagyunk, hogy segítsünk!