antra-cv
A koronavírus-járvány kitörése óta eltelt bő két évben jó eséllyel többször mérték meg a testhőmérsékletünket, mint a pandémia előtti éveinkben összesen. A magánéletünkben a jóból is megártott a sok. Élelmiszert vagy gyógyszert azonban senki sem vásárolna meg azzal a tudattal, hogy itt-ott elmaradt az előírt tárolási hőmérséklet ellenőrzése. Napjainkban a hőmérséklet monitorozása automatikusan is megoldható a teljes értékláncon.

Share this article

A hőmérséklet folyamatosan változó paraméter, amelyet az optimális minőség biztosítása érdekében rendszeresen ellenőrizni kell. A hőmérséklet mérésére alkalmas eszközt először Galilei készített a XVI. század végén, de a modern ipar újradefiniálta mind hőmérsékletmérés célját, mind annak módszereit. A hőmérséklet-adatgyűjtők alkalmasak a szállítás és a raktározás során a hőmérsékleti értékek alakulásának rögzítésére, valamint a hőmérséklet különböző területeken történő folyamatos figyelésére.

Változóban a szállítmányozás és a tárolás világa

A világjárvány a korábbinál sokkal intenzívebb figyelmet irányított a szállítás és a tárolás intralogisztikai kihívásaira, beleértve a különleges feltételeket igénylő termékeket is. Nincs ez másként az autóiparban sem, ahol nemrégiben egy segédanyag minőségének ellenőrzése okozott fejtörést a gyártónak. Az autóipari beszállító – ahogy az autóiparban lenni szokott – világszerte több gyáregységgel rendelkezik, és a segédanyag számos esetben megszenvedte a segédanyaggyártó telephelyeiről a gyáregységekbe történő szállítást. A –40 °C alatti előírt tárolási hőmérséklet betartását nehéz volt ellenőrizni, márpedig a beépítés során nem látszott a segédanyag szerkezeti módosulása, csak 2-3 hónap múlva derülhetett ki, hogy selejtes lett a végtermék.

A megoldásként felkínált hőmérséklet-adatgyűjtő rendszerek jellemzően csak –20 °C-ig teljesítik az igényeket, ezért az autóipari beszállító az Antra ID Kft.-hez fordult segítségért. Az Antra ID Kft. professzionális rendszerintegrátorként és megoldásszállítóként több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik intralogisztikai rendszerek tervezésében, integrálásában és szervizelésében. Átfogó szolgáltatás- és megoldásportfóliót nyújt az Ipar 4.0, az ipari automatizálás és az automatikus azonosítás (Auto-ID) területein.

Az Antra ID Kft. által kidogozott, –55 °C-ig garantáltan működő hőmérséklet-adatgyűjtő rendszer szemi-passzív UHF RFID Tagjét a segédanyagot tartalmazó dobozba helyezik. A Tag az utazás nagy részét alvó állapotban tölti, de meghatározott időközönként bekapcsol, és hőmérsékleti adatokat gyűjt. A célállomásra történő megérkezéskor az ott telepített antennák érzékelik, hogy hőmérsékletre érzékeny anyag érkezett, amire a személyzet figyelmét is felhívják. A munkatársak terminálok segítségével ellenőrzik a Tagek által gyűjtött adatokat, aminek alapján átveszik vagy bármely szállítási vagy kezelési probléma esetén selejtesnek minősítik a segédanyagot. A Taget azonnal lenullázhatják, amivel az azonnal újrafelhasználhatóvá válik (az élettartama nagyjából két-három év).

Az autóipari beszállító háromhavi megtérüléssel vezette be az új rendszert, ez tehát egy olyan beruházásnak bizonyult, amikor hos-szabb időt vett igénybe a szerződés előkészítése és aláírása, mint utána a beruházás megtérülése!

Meleg a helyzet? Az élelmiszerés gyógyszeriparban ez kritikus helyzetnek számít!

Az Antra ID Kft. által kidolgozott monitoringrendszer – nem utolsósorban a magyar ipar szerkezetváltása miatt – egyre inkább teret hódít a gyógyszer- és élelmiszeriparban is. Az élelmiszerek, élelmiszer-alapanyagok, gyógyszerek és gyógyszeranyagok minőségének megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a megfelelő hőmérsékleten tároljuk azokat. A tárolási hőmérsékletek betartásának kötelezettségét nemzetközi és nemzeti szabványok és rendeletek határozzák meg, amelyek kimondják, hogy az említett termékcsoportok tárolása során meghatározott hőmérsékletet, fényviszonyokat és nedvességtartalmat kell biztosítani. A hűtési lánc betartása során tehát nemcsak folyamatosan figyelemmel kell kísérni a hűtött terek hőmérsékleteit, hanem a mért hőmérsékleteket folyamatosan dokumentálni kell, és egy évig meg kell őrizni a rögzített mérési adatokat.

Az egy dolog ugyanis, ha egy anyag szerkezeti sérülést szenved. Teljesen más, amikor egy gyógyszer romlik meg. Az elromlott vakcinát vagy a kívánt hőmérséklettől eltérő hőviszonyoknak kitett gyógyszereket látás vagy szaglás alapján nehéz felismerni. Így fennáll annak a veszélye, hogy a forgalomba kerül és felhasználják a terápiákban, ami károsíthatja az egészséget, és kellemetlen szövődményekkel járhat a beteg számára.

Vagyis a készleten lévő gyógyszerek átvételekor elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk a szállítás hőmérsékleti viszonyairól. De hogyan lehet utólag megállapítani, hogy az előírt feltételek teljesültek?

A megoldás az Antra ID Kft. RFID technológián alapuló hőmérséklet-adatgyűjtő rendszere, mely lehetővé teszi a hőmérséklet-ingadozásokra érzékeny termékek végpontok közötti nyomon követését a szállítás és a tárolás során, így auditálható, tiszta együttműködést tesz lehetővé az ellátási láncban részt vevő partnercégek között. Előre meghatározott pontokon automatikus azonosítást végez, és teljes körű nyomon követést tesz lehetővé a hőmérséklet-érzékeny termékek esetében. A rendszer többszintű riasztással jelez, ha a raktárba bevételezés, illetve a teljes kiszállítási folyamat során olyan terméket észlel, ami az előre meghatározott kritikus hőmérsékleti értékeket bármikor megközelítette vagy túllépte.

Az egyszerűen integrálható rendszer zökkenőmentes adatkapcsolatot hoz létre a raktárkezelő IT-rendszerekkel. A titkosított adatokhoz csak az arra jogosultak férhetnek hozzá. Az MDC szoftver egyszerű és kényelmes adatelemzést tesz lehetővé. A nagy memória és a kompakt kialakítás garantálja, hogy minden mérés során megbízható mérési értékeket kapjunk.

A végeredmény? Korrekt és ellenőrizhető együttműködés az ellátási lánc partnerei között. Kérjen ajánlatot, és ismerje meg Ön is az antarktiszi hideggel is dacoló monitorigrendszer előnyeit!

– TECHmonitor

You might be interested...

Do you need help with intralogistics?

We are here to help you!