Út, amellyel teljes raktárautomatizálás érhető

antra-v
2021 novemberétől a cseh központú Közép-európai Automatizálási Holdinghoz immár három vállalat is tartozik, amelyek egymással párhuzamos működésre képesek. A csoporthoz tartozó cégek olyan módon egészítik ki egymást, hogy megbízhatóan és gyorsan végzik el a nagyobb projekteket is. Jelenleg ezt a szinergiát mélyítik. Az Automa cseh vállalat célgépek, gyártósorok és robotizált munkaállomások tervezésére és gyártására szakosodott. Az Auware Engineering a gyártósorok mellé PLC programozást biztosít, illetve kisebb, kiegészítő gyártósorokat készít. Az Antra ID pedig az intralogisztikai megoldásokat nyújtja.

Share this article

Az Antra ID Kft. IT vezetője, Pesti János mutatta be magazinunknak az intralogisztikában rejlő buktatókat, megoldásokat és lehetőségeket. A vállalat olyan háttérrel rendelkezik, hogy értik az intralogisztika és az IT működését, ezáltal képesek olyan megoldást biztosítani, ami a folyamatok optimális működését szolgálja az anyagmozgatás területén.

AZ AUTOMATIZÁLÁS LOGIKUS FELÉPÍTÉSE

„Elsősorban azt szükséges megvizsgálni, hogy mely aspektusokra szeretné kiterjeszteni az automatizálást az adott vállalat. Többek között anyagmozgató gépeket, futószalagokat, automata szállítójárműveket vagy önvezető rendszereket vezethetnek be, ám a célt már az elején szükséges meghatározni, azaz a meglévő folyamatok felgyorsítását vagy a könyveléstechnikai megoldások hatékonyabbá tételét kívánják-e elérni. Úgy gondoljuk, hogy ezeket a folyamatokat korszerű mobileszközökkel és adatgyűjtési metódusokkal támogathatjuk, amelyekkel az alaptevékenység kiválóan működik, emellett a munkavégzés pontossága is emelkedik” – mondja Pesti János.

A szakképzett munkaerő hiánya az intralogisztika területén is jelentős, ezért az ebben az iparágban dolgozó vállalatok az automatizálás irányába indulnak. Az Antra ID képes megoldást nyújtani, ugyanis kevés olyan alkalmazás található a piacon, amely univerzálisan használható, és olyan perspektívát hordoz, hogy kibővíthető legyen további folyamatok ellátására.

MŰKÖDŐKÉPES KONCEPCIÓ

„Egy nemzetközi szervergyártó vállalat a szakértői csapatunktól azt kérte, hogy személyre szabott megoldást nyújtsunk nekik, amelynek célja többek között az összeszerelő sor általános sebességének, áteresztőképességének növelése volt. A problémát a gyártósorról származó információ mennyisége jelentette. Emellett a meglévő berendezéshez nem nyúlhattunk hozzá, ezért körbeépítettük a megfelelő technológiával. Olyan szenzorokat szereltünk fel, amelyek által akár az automatikus könyvelési műveletek is végrehajthatók. Továbbá kérés volt az összeszerelési folyamat felgyorsítása, amelyet először részletesen elemeztünk, majd ennek alapján hajtottuk végre ezen szakasz optimalizálását” – részletezi a projektet Pesti János.

A szervergyártó vállalattal történő együttműködés az első olyan projekt, amelyben a cégcsoporthoz tartozó vállalatok közösen dolgoztak. Az Auware Engineering biztosította a mechanikus szerelést, illetve az RFID-rendszer gyártósorra történő telepítését. Az Antra ID végezte az összes integrációs folyamatot, továbbá a vezérlésben olyan alkalmazásokat készített, amelyeket közvetlenül az operátorok is használhattak a munkájuk során.

AZ ADATOK KÉPEZIK AZ AUTOMATIZÁLÁS ALAPPILLÉRÉT

„A humán munkaerő által rögzített információk legtöbbször nem megfelelő mennyiségűek, illetve pontatlanok. Ahhoz, hogy egy folyamatot az ipar 4.0 mentén tovább fejleszthessenek, valós időben van szükség az adatokra. Láthatatlan rendszerek létrehozásával hidalható át a probléma, amelyek támogatják a műveleteket. Érdemes a jól felépített automatizálás irányába építkezni a raktárlogisztika területén, ugyanis sok esetben a termelés is leállhat, ha nincsenek összehangolva a folyamatok. A módszerünk alapján könnyedén követni tudjuk a különböző anyagok áramlását” – magyarázza Pesti János.

Az Antra ID által létrehozott rendszerek több feladatot is elláthatnak. Egyrészt a belső logisztikai területen információt biztosítanak arról, milyen erőforrások hol állnak rendelkezésre, mely zónákban. Emellett kiegészítő struktúrákkal felügyeleti eljárásokat hajthatnak végre, ami azt jelenti, hogy bizonyos anyagok nem megfelelő helyre kerülése esetében a rendszer riasztást küld az operátoroknak a hiba elhárítása érdekében.

MOBILESZKÖZÖK A JÖVŐ RAKTÁRÁBAN

„A raktáron belüli anyagmozgatás valamilyen mobileszköz révén zajlik. Minden robotot speciális szenzorokkal láttak el, amelyek lézeres érzékeléssel detektálják az esetleges akadályokat. Különböző technológiákkal lehet ellátni ezeket az eszközöket, már olyanok is kaphatók, amelyek térbeli látást tesznek lehetővé. A rendszereink tökéletesítése érdekében együtt dolgozunk egyetemi csapatokkal, amelyek mesterséges intelligenciával foglalkoznak. Az öntanuló algoritmusok az adatok alapján képesek lesznek előre jelezni bizonyos szituációkat” – mutatja be a jövő technológiáját Pesti János.

A szakember szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy nincs megfelelő mennyiségű és minőségű adat a termelővállalatok kezében. A probléma elhárítását egyrészt alapvető technológiák jelenthetik. „Ha a megfelelő információhalmaz áll a rendelkezésükre, amit tovább finomíthatnak, akkor olyan dolgokat is felfedezhetnek a folyamataik során, amelyek eddig láthatatlanok voltak. A jövőben az is elképzelhető modell, hogy a raktárakban az emberek száma jelentősen redukálódik” – summázza Pesti János.

– Némethi Botond, NEW technology

You might be interested...

Do you need help with intralogistics?

We are here to help you!