Vonalkód technológia

Miért van szükség vonalkód technológiára?

A vonalkód technológia egy egyszerű, univerzális és alacsony költségű eljárás, amely digitális adatokat biztosít más alkalmazások számára. Az ellátási lánc folyamatai ezáltal hatékonyabbakká, biztonságosabbakká, gyorsabbakká és megbízhatóbbakká válnak, ezáltal támogatva a cég eredményességét is.

Mi a vonalkód?

A vonalkód jelöléstechnikát már több mint fél évszázada széles körben alkalmazzák árucikkek azonosítására. Gépek által olvasható formátumban megjelenített adatokat jelképez, amelyek a különböző termékek automatikus azonosítását támogatja. A vonalkód tartalmazza az árucikkek releváns adatait, egyéb hordozható információit is: p.l. milyen árucikkről van szó, honnan származik, a termék tulajdonosai, stb.

Egy kis időbe beletelt, míg a technológia kereskedelmi szempontból is sikeressé vált. Ez az időpont pedig a kereskedők pénztári rendszereinek automatizálásához köthető. Azóta számos alkalmazási területe létezik, használják áruk követésére, leltár optimalizálásra, raktári rendszerek kialakítására és még sok egyéb területen… Ez a technológia alkotja az egyik alapját az úgynevezett Automatic Identification and Data Capture (AIDC) iparágnak.

Milyen vonalkód típusok léteznek?

Két fő vonalkódtípusról beszélhetünk: 1D (lineáris) és 2D. Mindkettőnek megvannak a saját vonalkód szimbólumai. EAN, Code39, Code128, UPC, stb. az 1D vonalkód szimbólumai, míg a Data Matrix, Maxicode, PDF417, stb. a 2D vonalkódtípusé. Az 1D vonalkód fekete és fehér, egymás mellett álló csíkokat tartalmaz, míg a 2D vonalkód alapvetően egy fekete és fehér ponttokkal feltöltött négyzet. Az 1D vonalkódoknál a vonalak vastagsága, valamint a vonalak közötti mezők szélessége határozza meg a hordozható adatmennyiséget, a 2D vonalkódok esetében, hasonló metodikát követve, maga a szimbólum tartalmazza az információt. Ezáltal a 2D vonalkódok sokkal több mennyiségű adat tárolására alkalmasak, mint az 1D vonalkódok. Az általánosan használt vonalkódok a GS1 standardokat követik.

Milyen elemei vannak a vonalkód technológiának?

A vonalkódokat általában az FMCG (Fast Moving Consumer Goods) dobozaira vagy címkére nyomtatják, amelyeket aztán az árucikkre tesznek fel, hogy azonosíthatóvá váljanak. Egyre több alkalmazás létezik már, ahol a vonalkódokat direktben a termékre helyezik (DPM – Direct Product Marking).

Az ellátási lánc árumozgatási folyamatai közben a vonalkódokat vonalkódolvasó eszközökkel olvassák be. A vonalkódolvasók (scannerek) továbbítják az adatot a különböző IT rendszerek felé.

Manapság számos vonalkód technológiai eszköz érhető el a piacon, különböző specifikációval (fix, mobil, …) – lásd a Termékek oldalt. Legtöbbször a körülmények, a projekt céljai és követelményei határozzák meg az elvégzendő feladatra legjobban illeszkedő vonalkód rendszert. A lényeg, hogy a teljes ellátási lánc folyamatai során az árucikkek olvasható vonalkódokkal rendelkezzenek. A helyes eszközök és kellékek kiválasztásában szükség van a vonalkód technológiában jártas szakemberek speciális tudására is. Cégünk több mint 30 éve rendelkezik tapasztalattal ennek a technológiának az alkalmazásában, és egy erős beszállítói hátteret alakított ki ez idő alatt.

Ha bármilyen kérdése felmerült, forduljon hozzánk bizalommal! A technológia bevezetésében, telepítésében és üzemeltetésében szívesen állunk rendelkezésükre!