RTLS

A valós idejű helymeghatározási rendszerek (RTLS, Real-Time Location System) különféle mozgó objektumok egy körülhatárolt térben történő automatikus azonosítására, folyamatos követésére és előrejelzésére szolgálnak. Többféle valós idejű helymeghatározási technológia létezik és az adott feladat határozza meg, hogy mely valós idejű helymeghatározási rendszert válasszuk. A kiválasztott technológia három főbb tényezőtől függ:

1) a folyamatos azonosításra és követésre szánt mozgó objektum jellemzőitől (objektum tulajdonságai, mennyisége, mérete),

2) a valós idejű helymeghatározási technológiával lefedett terület környezeti jellemzőitől (a terület nagyságától, a területen fellelhető anyagminőségtől, beltéri vagy kültéri területről van-e szó),

3) a helymeghatározási folyamat követelményeitől (milyen pontossággal és gyakorisággal szükséges az objektumot követni, energiaellátottság szempontjai, stb.)

Mindezek együttese határozza meg a szükséges technológiát, a költségeket és a projekt megtérülését.

Valós idejű helymeghatározási technológiának számítanak a már több évtizede használt tárhely vonalkódok is, illetve akár a vezető nélküli szállítójárművek (AGV-k) tájékozódására használt lézerscannerek is. Az elmúlt években a beltéri logisztika és a gyártás területén is egyre elterjedtebb az RFID (Radio Frequency Identification) technológia, továbbá egyre népszerűbbek az UWB (Ultra-Wideband) rendszerek is.

A különféle valós idejű helymeghatározási technológiák segítik az optimalizált, lean folyamatok kialakulását. Alkalmazásuk nagyban hozzájárul egy digitalizált, papírmentes úgynevezett okos gyár létrejöttéhez is, az Industry 4.0 (Industrie 4.0, Ipar 4.0) követelményeinek is megfelel.

Több éves tapasztalattal rendelkezünk a különféle technológiák bevezetésében, üzemeltetésében, beszállító partnereinkkel nagyon jó kapcsolatot építettünk ki. RTLS megoldásainkról többet megtudhat az alábbi pont alatt, valamint a következő linken.

A megfelelő technológia kiválasztásában, bevezetésében, telepítésében szívesen állunk rendelkezésükre!