MDC – Mobile Data Collector

OS: Windows, Android

Hogyan digitalizálhatók a logisztikai folyamatok?

A 2006 óta folyamatosan fejlesztett MDC (Mobile Data Collector) program-rendszerünk számos logisztikai területen kínál lehetőséget a hatékonyabb munkavégzéshez, megoldásaink egyik legfontosabb alapját képezi. Az MDC többféle leltározási, anyagmozgatási (érkeztetés, betárolás, kiszállítás…), gyártási folyamat rendszer-integrációját, digitalizálását támogatja. Ezzel lehetőséget kínál különböző folyamatkontrollok, folyamatvezérlések rendszerbe illesztésére vagy akár minőségbiztosítási követelményeknek való megfelelésre. A folyamatok digitalizálásával egy papírmentes logisztika létrejöttét teszi lehetővé, amely az Industry 4.0 (Industrie 4.0, Ipar 4.0) és a környezeti fenntarthatósági követelményeknek is megfelel. Segíti az „okos gyár” koncepciójának kialakulását.

Az MDC programunkkal több olyan papír alapú rendszert is sikeresen digitalizáltunk, ahol német autóipari VDA szabvány szerinti folyamatokat kellett támogatnunk.

Hogyan épül fel a rendszer?

Az MDC informatikai rendszerünk sok vállalatnál, számos területen vívta ki ügyfeleink elégedettségét. A könnyen testre szabható adatgyűjtő rendszer a különböző forrásokból kinyert adatok feldolgozására, kiegészítésére, továbbítására alkalmas. A rendszer 2 fő elemből épül fel:

(1) MDC mobil kliens

(2) MDC Web Office

A web alapú alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy a jogosult felhasználók bárhol könnyedén hozzáférhessenek az adatokhoz. Sokféle támogatott adatgyűjtési formája létezik: könnyített kézi adatbevitel, vonalkód olvasás, tömeges vonalkód olvasás, RFID közvetlen kezelése, tömeges nagysebességű RFID olvasás, RFID írás …

Az MDC mobil kliens ki tudja használni az eszközben lévő RFID rádió maximális olvasási rátáját (olvasási sebesség kb. 300 Tag/sec), amit a programunk hatékonyan le is tud kezelni. Az RFID írás esetében pedig többek között lehetőség van a helyszínen a mobil eszközzel az üzleti logikai döntések mentén beprogramozni az RFID Tag-eket (az RFID Tag-et összerendeljük a megjelölendő eszköz azonosító kódjával és nyilvántartásba vesszük).

A rendszer támogatja a legkorszerűbb azonosítási technológiákhoz történő integrációt is, melyek segítségével kinyert adatok beilleszthetők az üzleti modellbe. Az RFID olvasók mellett többek között telepített gyártósori vonalkódolvasó kamerák, vonalkód nyomtatók, SAP-RFC, helymeghatározó rendszerek (pl. UWB), intelligens lámpák, PLC vezérlési rendszerek … illeszthetők a rendszerbe.

Üzemmódját tekintve az MDC mobil kliens wifi kapcsolat nélküli vonalkód, RFID „batch” alapú adatgyűjtésre is alkalmas, ezáltal képes olyan területen is működni, ahol éppen nincsen wifi lefedettség.

Univerzális program

Web alapú fejlesztésünk egy olyan univerzális program, amellyel több háttér folyamat jeleníthető meg egy képernyőn, így átláthatóbbá téve a folyamatokat. Például beérkeztetéskor, amit egy „betárolás” mobil képernyőn látunk, az tipikusan több alap vállalatirányítási (ERP) folyamatból tevődik össze (pl. bizonylat létrehozás, vonalkód nyomtatás és áttárolás).

Folyamatok dokumentálása

Rendszerünk a különféle logisztikai, anyagmozgatási folyamatok dokumentálását is támogatja. Minden egyes folyamat rögzítődik és időpecséttel van ellátva, amely – ezzel is elősegítve a döntési folyamatokat – különböző statisztikai kimutatások alapját képezi. A dokumentálás továbbá megkönnyíti az incidensek kezelését is. Az adatok MS Excel fájlba is könnyedén kinyerhetők.

Testre szabhatóság és skálázhatóság mindenekelőtt

A program egyik erőssége a testre szabhatósága, ami többek között az MDC rendszer skálázhatóságának köszönhető. Elsősorban a fókuszban a folyamatok digitalizálása, az áru nyomon követése áll, ami elegendő adatot hoz létre ahhoz, hogy a valós folyamatok kivehetők legyenek. Ez további optimalizálási lehetőségeket teremt ügyfeleinknek.

A rendszerből kinyerhető adatokat figyelembe véve lehetőség van a folyamatok áttervezésére, valamint különböző folyamatkontrollok, minőségbiztosítás szempontjából fontos szigorítások beépítésére. Ennek köszönhetően a költségviselő helyek és a felelősségi körök is könnyedén megállapíthatók.

Végül, de nem utolsó sorban a rendszer képes különféle folyamatok aktív támogatására, irányítására is. Az MDC láthatóvá teszi, hogy hol van a keresett cikk, vagy akár támogathatja a lejárati idővel kapcsolatos raktározási elveket is (FIFO / LIFO). Az eredmények tükrében a projekt egy későbbi fázisában a követési feladatok átalakulhatnak irányítási feladatokká, lehetőséget adva a folyamatok továbbfejlesztésére. Ekkor már nem csak követünk egy folyamatot, hanem irányíthatjuk is, pl. megmondhatjuk, hogy melyik polcról éppen melyik csomagot kell levenni.

Mielőtt a projekt szempontjából releváns MDC programot kiválasztanánk, szükséges felmérni a cég adott folyamatait a helyi logisztikus, termelésirányító kollégákkal.

További információval kapcsolatban készséggel állunk a rendelkezésükre.