vSAID – Logisztikai tanácsadás

Az automatikus azonosító rendszerek komplex, sok tényezős rendszerek, bevezetésük, üzemeltetésük nagy szakértelmet kíván. Logisztikai tanácsadási szolgáltatási tevékenységünk során, ügyfeleinkkel szorosan együttműködve választjuk ki az adott folyamatra, üzleti problémára a legalkalmasabb megoldást. Kiválasztásához célszerű figyelembe venni a projekt célját, a feladat és funkció specifikációt, KPI-okat, infrastruktúrát, informatikai hátteret, logisztikai folyamatokat … A megoldás pontosításában, a javítási igények megfogalmazásában és a rendszer indításakor nagy szerepet játszanak azok a személyek, akik a teljes folyamatot átlátják és felhatalmazott döntéshozók, illetve közvetlen döntés előkészítők.

Legyen szó logisztikai menedzsment tanácsadásról, logisztikai IT, termelést ellátó és nyomonkövető, valamint komplex raktár-logisztikai rendszerek tervezéséről, szakembereink készséggel állnak rendelkezésükre az elérhetőségeink bármelyikén.

Logisztikai menedzsment tanácsadás

Logisztikai fejlesztési alternatívák meghatározása során fontos az adott cég adottságaihoz igazított legmodernebb technológiai, szervezési elveknek megfelelő lehetőségek feltérképezése, azok bevezethetőségének elemzése. Az elemzés szempontjai a cég infrastrukturális és informatikai hátterének, a költség-hatékonyság és az egyes alternatívák megtérülésének elemzése.

Fejlesztési döntés előtt a meglévő rendszerek költségszintjének ismerete fontos kérdés lehet, mert ennek meghatározása után láthatóvá tehetők a készlet és az egyes cikkekhez tartozó logisztikai költségek. A költségek ismerete alapján lehet döntést hozni adott cikkek forgalmazásáról, illetve ennek függvényében a fejlesztés szükségességéről.

A költséghatékonysági elemzések alapján meghatározható egy logisztikai disztribúciós centrum hatékonysága, illetve a logisztikai szolgáltatás valós költségelemei. Külső logisztikai szolgáltatás igénybevétele esetén a megrendelő és szolgáltató közti dokumentációs, információs folyamat kidolgozása, a teljesítmény mérés rendszerének kidolgozása, és az elszámolási rendszer alapjainak meghatározása.

Termelés ellátó és nyomon követő rendszerek tervezése

Gyártási programok alapján az alap-vagy alkatrész raktári termék előkészítési folyamata több egymásra épülő folyamatelemből áll össze. A folyamat kialakítása során egységes eszköz és folyamatrendszerre épülő megoldást kell találni a megfelelő jelölésrendszer kialakítására, a gyártási számok vagy lejárati időpontok követési módszerére és eszközrendszerének megtervezésére, az előkészített gyártási egységek a megfelelő gyártócellába eljuttatására, az alapanyag, illetve alkatrész beépülések nyilvántartásának kezelésére, a visszáruk lekönyvelésére, a raktári és gyártási egységképzők nyomon követésére, a tisztasági és higiéniás követelmények betartására.

A folyamat tervezése során legtöbbször figyelembe kell venni az informatikai támogatottság alacsony mértékét, vagy a meglévő informatikai rendszerek funkcionális szétszabdaltságát. Legtöbbször nemcsak párhuzamosan működő rendszerek folyamat integrálását kell elvégezni, hanem nem támogatott folyamatelemekhez kell megtalálni a megfelelő informatikai megoldást rendszereken belül vagy esetleg további rendszerek megtalálásával.

Az egységes rendszer kialakítása során fontos problémakör az azonosító rendszer kialakítása. A rendszerekhez legjobban illeszkedő és leginkább költséghatékony módszer megtalálása és a raktári ill. a gyártási rendszer szempontjainak harmonizálása sokrétű szempontrendszer szerinti döntés igényel, amelyben tanácsadóink segítséget biztosítanak.

Komplex raktár-logisztikai rendszerek tervezése

Raktári rendszerek kialakítása vagy meglévő rendszerek folyamatainak, erőforrásainak újratervezése komplex összefüggés és szempont rendszer figyelembevételével történik. A szempontok ismerete és azok megfelelő súlyozása nagyban befolyásolhatja a kialakított rendszer beruházási költségét és a rendszer működési hatékonyságát.

Komplex logisztikai rendszerek kialakításakor az összefüggések bonyolult rétegződése, az egymásra épülő műszaki megoldások kompatibilitásai vagy éppenséggel inkompatibilitásai, az egyes folyamatmegoldások specifikus felhasználhatósága miatt a tervezés szakirányú ismereteket és tapasztalatokat igényel, amely az egyedi és az adott iparágakban használt megoldások ismeretével biztosíthat ár és költséghatékony rendszerek megvalósulását.

A rendszerek kialakításakor minden esetben figyelembe kell venni, hogy a kialakított rendszer mennyire változtathatja meg a cég folyamatait, valamint azt is, hogy az új rendszer évekre befolyásolja annak működését. A folyamatok kialakításakor a lehető legmodernebb és leghatékonyabb megoldást úgy kell tudni megtalálni, hogy a kiválasztott elemek kipróbált, stabilan működőek és megfelelő támogatással bíróak is legyenek. Fejlesztéskor fontos szempont a jövőnek építése, a kialakított rendszerek nyitottságának költséghatékony biztosítása. Ezen ellentétes szempontok egyensúlya biztosíthatja a hosszútávon optimális folyamatműködést.

Rendszerek tervezésekor a folyamatok üzemeltetőivel közösen dolgozva minden esetben a szempontok helyes egyensúlyának megkeresésére törekszünk.

Megrendelővel végzett közös munkánk szakmai csapdája lehet olyan rendszerek kialakítása, amelyek ugyan szakmailag nagy kihívás jelentenek, de az üzemeltető számára annak megtérülése kétséges, működtetése nem jár előnyökkel.

Munkáink során disztribúciós centrumok, gyári raktárak, export előkészítő raktárak tervezését végeztük, élelmiszergyártás, élelmiszer kereskedelem, autógyártás, gyógyszeripar, nagykereskedelem területén.

A komplex tervezés során feladatunk a tervezési munka más szakterületei számára megfelelő adatszolgáltatások és szakmai támogatások biztosítása, a logisztikai terület beszállítóinak koordinálása, a támogató informatikai rendszerek szállítóival történő egyeztetések, valamint a rendszer indításának támogatása.

Számunkra fontos a beruházások megtérülése

…egy profitorientált szervezetnél minden beruházás alapja annak megtérülése…

A ROI (Return On Investment), azaz a beruházásba befektetett tőke megtérülése az egyik legfontosabb mutató egy vállalkozás életében. Segítségével kiszámolható, hogy mibe érdemes befektetni, pontosabban az, hogy egy befektetés mennyi idő alatt térül meg a vállalatnak.

A logisztikai jellegű beruházások megtérülésének számításakor a ROI-t profitarányként szokták értelmezni, tehát a ROI egy jövőbeli befektetés becsült megtérülése mely leggyakrabban százalékban kifejezve jelenik meg. A ROI önmagában nem jelöli a befektetés időtartamát, azonban a ROI számokat általában éves megtérülési arányként szokták értelmezni.

Az Antra ID által tervezett és megvalósított projekteknél kiemelten fontos cél, hogy partnereink befektetett tőkéje a projekt sikeressége okán mihamarabb megtérüljön. Iparági tapasztalataink szerint projektjeink egy éven belüli megtérülése várható.