február 1, 2019

RTLS

A valósidejű helymeghatározási rendszerek (RTLS, Real-Time Location System) különféle mozgó objektumok egy körülhatárolt térben történő automatikus azonosítására, folyamatos követésére és előrejelzésére szolgálnak. Többféle valósidejű helymeghatározási technológia létezik és az adott feladat határozza meg, hogy mely valósidejű helymeghatározási rendszert válasszuk. A kiválasztott technológia három főbb tényezőtől függ:

1) a folyamatos azonosításra és követésre szánt mozgó objektum jellemzőitől (objektum tulajdonságai, mennyisége, mérete),

2) a valósidejű helymeghatározási technológiával lefedett terület környezeti jellemzőitől (a terület nagyságától, a területen fellelhető anyagminőségtől, beltéri vagy kültéri területről van-e szó),

3) a helymeghatározási folyamat követelményeitől (milyen pontossággal és gyakorisággal szükséges az objektumot követni, energiaellátottság szempontjai, stb.)

Mindezek együttese határozza meg a szükséges technológiát, a költségeket és a projekt megtérülését.

Valósidejű helymeghatározási technológiának számítanak a már több évtizede használt tárhely vonalkódok is, illetve akár a vezető nélküli járművek (AGV-k) tájékozódására használt lézerscannerek is. Az elmúlt években a beltéri logisztika és a gyártás területén is egyre elterjedtebb az RFID (Radio Frequency Identification) technológia, továbbá egyre népszerűbbek az UWB (Ultra Wide Band) rendszerek is.

A különféle valósidejű helymeghatározási technológiák segítik az optimalizált, lean folyamatok kialakítását. A megfelelő technológia kiválasztásában, bevezetésében, telepítésében szívesen állunk rendelkezésükre!