május 9, 2017

Címkék, etikettek vonalkódnyomtatókhoz

Az Antra ID Kft. több, mint 20 éve forgalmaz vonalkódnyomtatókhoz címkéket, illetve szállít kész vonalkódos megoldásokat olyan feladatokhoz is, ahol különleges mechanikai behatásnak, párának, hőnek, illetve oldószernek ellenálló jelölésre van szükség.

Beszállító partnereink között megtalálhatóak mind Magyarország, mind Európa kiemelkedő gyártási minőséggel rendelkező gyártói. Biztosítani tudjuk a raktár logisztika, termelés nyomon követés, elektronikai ipar, gyógyszergyártói, kórházi, elektronikai ipar által támasztott igények kiszolgálását biztosító nyomtató hardver, nyomtató szoftver illetve címkék szállítását.

Termékpalettánkon megtalálható az egyszerű nyomatlan papírcímke alapanyagtól kezdve a polyester, polyamid és egyéb szintetikus alapanyagokon keresztül az 1400 C°-ot is kiálló kerámia alapanyagig minden, amivel vonalkódos címkét lehet előállítani egyszerű és összetett feladatok megoldásának érdekében. Kellékanyag választékunkban figyelmet érdemel a változatos felhasználói követelményekhez igazodó ragasztóanyagok, festékszalagok, valamint a biztonsági és állóeszköz nyilvántartó rendszereknél gyakran alkalmazott roncsolódó (destruktív) címkék alkalmazása is.

A legelterjedtebben használt vonalkódnyomtató típusokhoz (Zebra, Paxar, Avery Dennison Intermec, Godex, Eltron…) raktáron tartunk különböző méretű címkéket, ám rövid határidővel speciális igényeket is örömmel kiszolgálunk.

Számos partnerünknek keretszerződésekkel szabályozottan havi ütemezés szerint szállítunk címkéket, egyúttal gondoskodunk az üzemelő nyomtatók karbantartásáról is.

Címkeigényükkel bátran forduljanak hozzánk akár telefonon akár e-mailben, kollegáink készséggel állnak rendelkezésükre.

Vonalkód nyomtatási problémák

avagy „Ladders” (Létra) kontra „Picket Fences” (Kerítés)

Cégünk néha hallja, hogy a vonalkód olvasók nem olvasnak be egyes vonalkódokat a címkékről. Ritkábban ugyan, de előfordul, hogy a vonalkód egy olyan jelrendszeren alapul (például az Olasz gyógyszerészeti vonalkód -Italian Pharmacy- ), amit a leolvasóink nem támogatnak, vagy az adott kódok nincsenek engedélyezve az eszközben. Gyakrabban viszont az ok a nyomtatott vonalkódos címkék gyenge minősége. Szintén gyakori ok még a nyomtató fej felbontása vagy a nyomtatón helytelenül beállított kontraszt értéke, továbbá problémákat tud okozni a címke formázása és nem utolsó sorban a nyomtatás iránya is.

A kontraszt (Darkness, Contrast, Heat) minősége az adott címkén könnyen megállapítható és természetesen szükség esetén egy egyszerű beállítással korrigálható. De a nyomtatás iránya is tud vonalkód olvasási problémákat okozni, amit tervezéskor a legtöbb ember nem vesz észre.

A címkéken általában nagymennyiségű szöveg, grafika és természetesen vonalkód található. Azonban a vonalkód és a nyomtatás iránya, ahogyan a címke kijön a nyomtatóból kritikus lehet a vonalkód minőségére, és a kód későbbi olvashatóságára és nem utolsósorban a nyomtatófej élettartamára nézve.

Az okot a vonalkód nyomtatók működésében kell keresnünk. A címkenyomtatók a létrehozott grafikai elemeket a nyomtatófejben lévő apró fűtőelemek százaival állítják elő. Az előállítandó képet vagy egy speciális hőérzékeny papíron (hőpapír – Direct thermal nyomtatás), vagy egy fekete színű „ribbon” festékszalag segítségével (Thermal transfer nyomtatás) hozza létre a nyomtató a címkén. A festékszalag apró részecskéi megolvadva tapadnak a műanyag vagy papír alapú címkére, így hozva létre magát a képet. Tehát összességében a nyomtató fejben lévő hő-elemek gyors felfűtése és visszahűtése hozza létre a kívánt képet a címkén. Azonban ez a folyamat nem azonnali és nem egyforma lefutású, és ez okoz némi szabálytalanságot a létrehozott karakterek, vonalak és vonalkódok alakjában.

Amikor a vonalkód vonalai párhozamosak a nyomtatás irányával, azaz a vonalkódot alkotó vastag és vékony vonalak iránya megegyezik a címke haladási irányával. A létrejött vonalak szélei tipikusan szép egyenesek, színük egyenletes a vonalkód teljes magasságában. Az így nyomtatott kód általában a későbbiekben jól olvasható a scannerek segítségével. A vonalkód ilyen pozíciójú nyomtatását hívjuk „Picket Fence”-nek.

1. ábra – Vonalkód nyomtatás „Picket Fence” azaz „Kerítés”

Fordított esetben, amikor a vonalkódot alkotó vonalak merőlegesek a címke haladási irányára, az ilyen típusú nyomtatáskor létrejött vonalak szélei életlenek, egyenetlenek. (2. ábra) Az így nyomtatott kódok általában a későbbiekben rosszul olvashatóak. A vonalkód ilyen pozíciójú nyomtatását nevezzük „Ladder”-nek azaz létrának. Ezzel a nyomtatási technikával a nyomtatófejet a szükségesnél jobban terheljük, ami hozzájárulhat a fej idő előtti meghibásodásához.  (3. ábra)

2. ábra – Vonalkód nyomtatás „Ladder” azaz létra

3. ábra – Nyomtatófej hiba megjelenése a címkén

Tipikus hibának tekinthető még, a címke tervezésekor elkövetett hibák, melyek közül a legfontosabb a vonalkód nyugalmi zónájának megsértése. (5. ábra) A címketerv elkészítésekor nemegyszer figyelmen kívül hagyják, hogy a különböző vonalkódok körül egy úgynevezett nyugalmi zónát (Quiet Zone) kell kialakítani. A nyugalmi zóna mérete a vonalkód „modul” méretétől függ és abból számítható. (4. ábra) A zóna méretének növelésével alapvetően javul a kód olvashatósága, a vonalkód olvasók gyorsabban képesek dekódolni az adott kódot.

4. ábra – Nyugalmi zónák

Az alábbi táblázat mutatja a minimális nyugalmi zóna méreteket számos 2D-s kódnál. Az X értéke a kódban alkalmazott legszűkebb vonal vagy vonalköz mérete.

1D (lineáris) kódtípusokMinimális nyugalmi zóna méret
Code 3910X
Code 12810X
Interleaved 2 of 510X vagy 0.10 inch (amelyik a nagyobb!)
 UPC-A9X
UPC-EBal: 9X; Jobb 7X
EAN-13Bal 11X; Jobb 7X
EAN-87X
UPC/EAN SupplementalsJobb: 5X
GS1 DataBar (hivatalosan RSS)Nincs

 

2D kódtípusokMinimális nyugalmi zóna méret
Aztec CodeNincs
Data Matrix1X
Micro QR Code2X
QR Code4X
PDF4172X
Micro PDF4171X

5. ábra – Címketervek