Antra ID Kft. • H-1113 Budapest, Diószegi út 37.
Tel: (36-1) 209-4420 • Fax: (36-1) 209-3787
antraid[kukac]antra.hu • www.antra.hu

Vonalkód nyomtatási problémák

avagy „Ladders" (Létra) kontra „Picket Fences" (Kerítés)

 

Cégünk néha hallja, hogy a vonalkód olvasók nem olvasnak be egyes vonalkódokat a címkékről. Ritkábban ugyan, de előfordul, hogy a vonalkód egy olyan jelrendszeren alapul (például az Olasz gyógyszerészeti vonalkód -Italian Pharmacy- ), amit a leolvasóink nem támogatnak, vagy az adott kódok nincsenek engedélyezve az eszközben. Gyakrabban viszont az ok a nyomtatott vonalkódos címkék gyenge minősége. Szintén gyakori ok még a nyomtató fej felbontása vagy a nyomtatón helytelenül beállított kontraszt értéke, továbbá problémákat tud okozni a címke formázása és nem utolsó sorban a nyomtatás iránya is. 

A kontraszt (Darkness, Contrast, Heat) minősége az adott címkén könnyen megállapítható és természetesen szükség esetén egy egyszerű beállítással korrigálható. De a nyomtatás iránya is tud vonalkód olvasási problémákat okozni, amit tervezéskor a legtöbb ember nem vesz észre.

A címkéken általában nagymennyiségű szöveg, grafika és természetesen vonalkód található. Azonban a vonalkód és a nyomtatás iránya, ahogyan a címke kijön a nyomtatóból kritikus lehet a vonalkód minőségére, és a kód későbbi olvashatóságára és nem utolsósorban a nyomtatófej élettartamára nézve.

Az okot a vonalkód nyomtatók működésében kell keresnünk. A címkenyomtatók a létrehozott grafikai elemeket a nyomtatófejben lévő apró fűtőelemek százaival állítják elő. Az előállítandó képet vagy egy speciális hőérzékeny papíron (hőpapír - Direct thermal nyomtatás), vagy egy fekete színű „ribbon" festékszalag segítségével (Thermal transfer nyomtatás) hozza létre a nyomtató a címkén. A festékszalag apró részecskéi megolvadva tapadnak a műanyag vagy papír alapú címkére, így hozva létre magát a képet. Tehát összességében a nyomtató fejben lévő hő-elemek gyors felfűtése és visszahűtése hozza létre a kívánt képet a címkén. Azonban ez a folyamat nem azonnali és nem egyforma lefutású, és ez okoz némi szabálytalanságot a létrehozott karakterek, vonalak és vonalkódok alakjában.

Amikor a vonalkód vonalai párhozamosak a nyomtatás irányával, azaz a vonalkódot alkotó vastag és vékony vonalak iránya megegyezik a címke haladási irányával. A létrejött vonalak szélei tipikusan szép egyenesek, színük egyenletes a vonalkód teljes magasságában. Az így nyomtatott kód általában a későbbiekben jól olvasható a scannerek segítségével. A vonalkód ilyen pozíciójú nyomtatását hívjuk „Picket Fence"-nek.

 

 

1. ábra - Vonalkód nyomtatás „Picket Fence" azaz „Kerítés"

 

Fordított esetben, amikor a vonalkódot alkotó vonalak merőlegesek a címke haladási irányára, az ilyen típusú nyomtatáskor létrejött vonalak szélei életlenek, egyenetlenek. (2. ábra) Az így nyomtatott kódok általában a későbbiekben rosszul olvashatóak. A vonalkód ilyen pozíciójú nyomtatását nevezzük „Ladder"-nek azaz létrának. Ezzel a nyomtatási technikával a nyomtatófejet a szükségesnél jobban terheljük, ami hozzájárulhat a fej idő előtti meghibásodásához.  (3. ábra)

 

2. ábra - Vonalkód nyomtatás „Ladder" azaz létra

 

3. ábra - Nyomtatófej hiba megjelenése a címkén

 

Tipikus hibának tekinthető még, a címke tervezésekor elkövetett hibák, melyek közül a legfontosabb a vonalkód nyugalmi zónájának megsértése. (5. ábra) A címketerv elkészítésekor nemegyszer figyelmen kívül hagyják, hogy a különböző vonalkódok körül egy úgynevezett nyugalmi zónát (Quiet Zone) kell kialakítani. A nyugalmi zóna mérete a vonalkód „modul" méretétől függ és abból számítható. (4. ábra) A zóna méretének növelésével alapvetően javul a kód olvashatósága, a vonalkód olvasók gyorsabban képesek dekódolni az adott kódot.

 

 

4. ábra - Nyugalmi zónák

 

Az alábbi táblázat mutatja a minimális nyugalmi zóna méreteket számos 2D-s kódnál. Az X értéke a kódban alkalmazott legszűkebb vonal vagy vonalköz mérete.

1D (lineáris) kódtípusok

Minimális nyugalmi zóna méret

Code 39

10X

Code 128

10X

Interleaved 2 of 5

10X vagy 0.10 inch (amelyik a nagyobb!)

 UPC-A

9X

UPC-E

Bal: 9X; Jobb 7X

EAN-13

Bal 11X; Jobb 7X

EAN-8

7X

UPC/EAN Supplementals

Jobb: 5X

GS1 DataBar (hivatalosan RSS)

Nincs

 

2D kódtípusok

Minimális nyugalmi zóna méret

Aztec Code

Nincs

Data Matrix

1X

Micro QR Code

2X

QR Code

4X

PDF417

2X

Micro PDF417

1X

 

5. ábra - Címketervek

 

 

 

Pesti János - Antra ID Kft

Rendszermérnök

 

 

Minden jog fenntartva © 2011 Antra ID Kft.